fredag 24 februari 2012

Att Våga


När livet är under omedelbart hot mobiliseras krafterna för antingen flykt eller kamp, vilket är en nedärvd genetisk instinkt för överlevnad. Hur är det med rädslan som vi verkar ha fått på köpet. Vad har vi för nytta av den? Med tanken om faran inträder det vi känner som rädslan. 

"Den psykologiska rädslan är skild från varje konkret och sann omedelbar fara. Den kommer i många former: oro, bekymmer, ängslan, nervositet, spänning, fruktan, skräck, osv. Detta slags psykologisk rädsla är alltid om någonting som kan hända, inte någonting som händer just nu. Du är här och nu, medan ditt sinne är i framtiden. Detta skapar en blotta för oro. Och om du är identifierad med ditt sinne och har mist beröringen med närvarons kraft och enkelhet, blir denna oro din ständiga kompanjon. Du kan alltid orka med den närvarande stunden, men du kan inte klara av någonting som är bara en projektion av ditt sinne — du kan inte klara av framtiden."
Källa: teosofiska samfundet

Det finns många plan att jobba på när det gäller att våga:

Att våga släppa taget om barnen och tro på deras egen drivkraft och möjlighet till livet utanför bardomen.  Klivet ut i vuxenlivet.  När hjälper vi dom och när stjälper vi dom med vår omsorg? 

Att våga tillit med sin partner. Att våga vara utelämnad och sårbar. Våga lita på att kärleken bär även när jag blottar mina svaga sidor. 
 
Våga lära sig klättra, fast höjden är otäck. Våga utforska världen under vattnet och lära sig dyka – trots jag är gjord för jordelivet och saknar gälar. 

Våga ta klivet ut från ekorrhjulet och tro på sin egen dröm, vision och affärsidé.  Avsluta den trygga och stadiga största löneinkomsten till familjens ekonomi och hoppa. Se möjligheten till att få styra över både tid och ekonomi till ett större värde. 
 
Energin som rädslan dränerar skapar apati, handlingsförlamning och flykt. Kraften som kommer av att våga ger så mycket glädje, kraft och ett oböjligt mod att stå upp när det blåser, oavsett var och i vad. 

Vi buffar och knuffar på våra ungdomar att bli starka individer som förstår att dom håller sin lycka och liv i sina egna händer. Att våga prova egna beslut. Ta egna steg. Ta eget ansvar. Hitta egna lösningar. Dom kan allt dom vill. 

Tillsammans står vi starka. Vi är trygga i varandra. Vi vågar visa alla sidor för varandra. Vi vet att kärleken bär det. Vi vet att vi vill och vårdar vår närhet som är grunden till den djupa vänskap som inte har en yta att polera på, den är äkta rakt igenom. Ur den växer harmoni och kärlek.

Vi vågar ta klivet ut från det trygga och låter våra vingar bära oss fram med
BUVI – undervattensinspektion. Vi kan, vi vill och vi vågar.

Så - Med tanken om faran inträder rädslan. Den kan behärskas med viljan!
Ställer mig då frågan, vad är det värsta som kan hända och bestämmer mig för att jag VILL!
Precis allt jag vill - och tillsammans vågar vi.